Slekten - Nær familie English version

  • Julie og Olav Korseberg Julie og Olav Korseberg, mine foreldre
  • Korseberg gård 2003 Korseberg gård 2003

Gården jeg er født og oppvokst på er Korseberg i Torsnes, Fredrikstad kommune i Østfold. Mine foreldre var Julie Helene (f. Høyum i Onsøy) og Olav Korseberg, sønn av Ida f. Paulsen Djupvik og Thomas Korseberg.

Jeg er yngst av to jenter og min søster og svoger har for mange år siden kjøpt gården og bygget mye nytt. Nye generasjoner planlegger og gjennomfører nye handlinger.

Når jeg snakker om alt hva vi gjorde før i tiden - spør min yngste datter om det var før første eller andre verdenskrig! Men det som skjedde før krigen - er for meg - kanskje før 1800. Vi har forskjellige oppfatninger av tid. Lektor Dahlbakk på Fredrikstad Høyere Almenskole, er for meg uten tid da han lærte meg å like historie. Jeg ser han for meg med store tykke hornbriller, med sort innfatning. Vi fikk levende historie fra "vollæne" i Gamlebyen. Det gamle bondesamfunn er helt forskjellig fra dagens samfunn både på bygda og i byen, særlig med all teknikken som har kommet etter 1945. Det har blitt "andre tider" og vi trenger mer enn noensinne vår historie. Før vi aner kan vi bli tvunget til selvberging igjen.

Mine fire barn May Birgitte, Johan Kristian, Jørn Olav og Julie Kristine med etternavnet Rud er meg til bare glede og stolthet. Likedan mine svigerbarn og for ikke å snakke om alle mine kjære og nydelige barnebarn som teller seks. I tillegg kommer Linn som kaller meg bestemor med sin Binh og Elias som kaller meg oldemor.

Fortiden er en mosaikk som fyller meg med forskjellige følelser. Veier, stier eller tråkk har gått opp og ned i landskapet og blir vedlikeholdt av de neste generasjoner bare de har noe å rette seg etter og bevarer noen tradisjoner. Kanskje ikke for enhver pris, men før eller senere kommer ingen utenom historien.

<.php>